Att tänka på när du köper båt

Av Andreas Rönnberg
Ska du köpa båt? Våra bästa tips för en tryggare affär!
I tusentals år har människan känt en särskild lockelse från vattnet. Hav och sjöar ger oss mat, äventyr och upplevelser som är svåra att beskriva för de som inte upplevt dem själva. Men lika länge som människan gett sig ut på havet, har det varit möjligt att göra bättre eller sämre val av båt. Här går vi igenom några praktiska tips på vad du kan tänka på inför ditt kommande båtköp!
Eka, daycruiser eller katamaran?
Det allra första varje båtköpare skall bestämma är vad båten ska användas till. Är det en båt som ska bli den nya fiskebåten för dig och en eller två vänner? Kommer båten att vara en tillflykt för hela barnfamiljen en vecka eller två i taget? Kanske är det snarare dagsturer, med någon enstaka övernattning? Eller är det en renodlad badbåt, med vattenskidor eller wakeboard bakom sig? Syftet och användningsområdet kan skilja sig mycket åt från en båtintresserad till en annan. Men när du skaffat dig en klar bild av vad du vill använda båten till och vilken budget du har, blir det betydligt lättare att gå vidare med ditt köp.
“Ta hjälp av en seriös handlare innan du bestämmer dig. Kolla även upp var du kan få hjälp med service när den blir aktuell. “
Räkna på ekonomin ordentligt innan köp
Allra smidigast är det att köpa en ny båt hos handlare. Det kostar mer, men allt är nytt och du har konsumentköplagen och annan trygghet som garanti i ryggen om något händer. Men vi utgår här ifrån ett begagnatköp, och då finns det lite fler kostnader att tänka på. Här är några punkter som är bra att ha med sig när det gäller ekonomin:
- Hur kommer båten att förvaras på vintern?
- Vad är kostnaderna för att ta upp båten på hösten, och sjösätta den på våren?
- Är all utrustning i toppskick eller behöver något bytas ut eller renoveras?
- Hur transporteras båten från inköpsplatsen till hemmahamnen, vad kostar det?
- Vad kostar en bra båtplats nära dig?
- Finansierar du köpet med lån, hur ser kostnaderna ut?
- Om du tänkt använda båten mycket, hur tänker du kring bränsleåtgången?
- Vilken båtförsäkring är bäst för dig?

Plast-, aluminium- eller träbåt? Inombordare eller utombordare?
Den gamla skolans träbåtar kräver sin egen expertis för att göra ett informerat och bra köp. De allra flesta båtar idag är tillverkade i antingen ett plast- eller aluminiummaterial som gör det lite läggare med ägande och skötsel än vad det tidigare varit med träbåtar.
När det gäller motorn är det kanske den viktigaste enskilda delen på en motorbåt. En välskött, bra motor påverkar priset både för inombordare och utombordare.
Rätt kontroller undviker huvudvärk i framtiden
En båt kan vara väldigt enkel eller väldigt komplicerad att få överblick över. En enkel plasteka har inte lika många punkter att kontrollera som en större familjebåt. Ju större båt, desto viktigare att få en bra koll över båtens skick, dess styrkor och dess svagheter. Som köpare är det viktigt att du känner att du köper av en säljare som du upplever att du kan lita på, och som är ärlig om båtens skick. Men trots det, är det du som köpare som har undersökningsplikt. Är du nybörjare, osäker eller står inför en större ekonomisk affär kan det ofta vara en god idé att anlita en auktoriserad besiktningsman till hjälp. Välj en auktoriserad besiktningsman som går igenom hela båten, påpekar eventuella fel som hittas, och föreslår de åtgärder som kan behövas för att fixa problemet. Köper du en båt som är äldre än 25 år, har många försäkringsbolag ett krav på att båten vart tredje år skall säkerhetsbesiktigas. Det sker då med en säkerhetsbesiktningsman som inte uttalar sig om annat än just båtens säkerhet.
Kollar du själv? Var noggrann, metodisk och noggrann
Sköter du själv besiktningen av ditt kommande köp? Då är det bäst att göra det i lugn och ro, utan att stressa. Gå igenom båtens skrov, däck, överbyggnad, rigg och segel, styrning, motor och annan relevant utrustning. Här är några punkter som kan vara bra att tänka på:
- Skrovet
Hur ser botten ut? Är akterspegel, köl, trimplan och roder i gott skick? Finns det några synliga skador, sprickor eller annan åverkan som kan kräva reparation eller mer omfattande renoveringar? - Båtens däck och överbyggnad
Är alla rutor och dess lister hela? Däcksytorna, är de hela och rena? Är överbyggnaden i gott skick? Luckor, räcken och pollare, inga anmärkningar där? Slitage är naturligt, särskilt ju äldre båtar blir, men skicket skall motsvara åldern och inte vara överdrivet stort. - Rigg och segel
I de fall du är spekulant på en segelbåt är det viktigt att du noggrant går igenom alla detaljer ordentligt, även om det kan vara tidskrävande. Är alla segel i bra skick? Vinschar och avlastare, riggwire och bom – allt fungerar och är funktionsdugligt? Titta också på spinnackern, hakplåtar och infästningar, och annan utrustning. - Motorn
En till synes fin motor kan vara dåligt servad, och en äldre motor kan vara välservad och i väldigt gott skick. Kontrollera därför noga. Hur är gångtiden, när utfördes den senaste servicen? Är oljenivån som den skall, och inga tecken på något konstigt i oljan? Inget oljeläckage? Fungerar fläktar som de skall, är kylvattenslangar hela och rena? Hur går motorn vid drift, både under lugn körning och belastning? - Övrig utrustning
Fungerar all elektronikutrustning som radar, plotter, länspumpar? Elverk och batteriladdare, jordfelsbrytare och landströmsanläggning – allt i fungernade och gott skick? Hur gammalt, och vad för slags batteri är det? Inredning som kylskåp, varmvattenberedare, kranar och liknande, fungerar allt som det ska? Upplevs allt som fräscht, eller får du någon känsla av unken, fuktig luft? Finns det några tecken på mögelpåväxt eller annan fuktskada?
Privatköp eller köp av handlare
Även ett köp av begagnad båt är i regel tryggare hos en seriös handlare. Då är båten genomgången och brister och fel är åtgärdade innan försäljning. Om du köper av ett företag, kontrollera vilka garantier som medföljer köpet. Ett köp hos ett företag är naturligtvis aldrig en total garanti för att allt är perfekt men det är oftast tryggare, särskilt för den som inte har så mycket erfarenhet av båtar och båtköp.
Köper du istället av en privatperson bör du, som vi gått igenom, kontrollera allt noggrant. Förutom det som nämnts ovan, bör du självklart kontrollera så att båten inte är stulen, att säljaren har rätt att sälja båten, och att eventuella lån på båten blir lösta i samband med att du köper den.